Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Home » Ποια καναδική βίζα είναι κατάλληλη για εσάς;

Ποια καναδική βίζα είναι κατάλληλη για εσάς;

Ποια καναδική βίζα είναι κατάλληλη για εσάς;

Αποφασίσατε ότι θέλετε να μετακομίσετε στον Καναδά, αλλά τι γίνεται τώρα; Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα είναι να αποφασίσετε ποια καναδική βίζα είναι κατάλληλη για εσάς.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές επιλογές μόνιμης και προσωρινής καναδικής βίζας. Η κατανόηση κάθε τύπου κατηγορίας βίζας θα σας βοηθήσει να καταλάβετε σε ποια κατηγορία εμπίπτετε και πώς να προετοιμάσετε καλύτερα την αίτησή σας.

Δωρεάν Αξιολόγηση

Προσωρινή Βίζα

Μια προσωρινή βίζα επιτρέπει στους ξένους υπηκόους να έρχονται στον Καναδά για σύντομο χρονικό διάστημα. Το τι μπορείτε να κάνετε ενώ βρίσκεστε στον Καναδά εξαρτάται από το είδος της προσωρινής βίζας που έχετε. Εάν βρίσκεστε στον Καναδά με προσωρινή βίζα, πρέπει να φύγετε μόλις λήξει η βίζα σας.

Εάν δεν σκοπεύετε να εγκατασταθείτε μακροπρόθεσμα στον Καναδά, μια προσωρινή βίζα θα μπορούσε να είναι το κατάλληλο πρόγραμμα για εσάς.

Το να έρθετε στον Καναδά ως φοιτητής ή εργαζόμενος θα μπορούσε επίσης να σας προσφέρει μια διαδρομή προς τη μόνιμη κατάσταση, εάν δεν πληροίτε επί του παρόντος τα κριτήρια για προγράμματα μετανάστευσης μόνιμης διαμονής.

1. Εργασία

Οποιοσδήποτε έχει άδεια εργασίας επιτρέπεται να ζει και να εργάζεται στον Καναδά κατά τη διάρκεια της περιόδου ισχύος της άδειας εργασίας, εφόσον σέβεται τους όρους της άδειας εργασίας.

Ανοιχτή άδεια εργασίας:

Αυτός ο τύπος άδειας σάς επιτρέπει να εργαστείτε για οποιονδήποτε εργοδότη οπουδήποτε στον Καναδά και δεν απαιτεί Αξιολόγηση Επιπτώσεων στην Αγορά Εργασίας (LMIA). Αυτή είναι μια ιδιαίτερα περιζήτητη αλλά όχι πολύ κοινή άδεια και συνήθως είναι διαθέσιμη μόνο σε ενήλικες που συνοδεύουν τα μέλη της οικογένειάς τους με άδεια σπουδών.

Ειδική άδεια εργασίας εργοδότη:

Εάν έχετε έγκυρη προσφορά εργασίας από έναν συγκεκριμένο εργοδότη, μπορεί να δικαιούστε να εισέλθετε στον Καναδά με ειδική άδεια εργασίας για τον εργοδότη. Μια ειδική άδεια εργασίας για τον εργοδότη συνήθως απαιτεί Αξιολόγηση Επιπτώσεων στην Αγορά Εργασίας (LMIA) που είναι ένα έγγραφο που αποδεικνύει ότι ο εργοδότης προσπάθησε να βρει έναν Καναδό πολίτη ή έναν μόνιμο κάτοικο για να καλύψει τον ρόλο, προτού προσφερθεί σε αλλοδαπό.

Οποιοσδήποτε επιθυμεί να αλλάξει θέση εργασίας μετά την είσοδο στον Καναδά με ειδική άδεια εργασίας για τον εργοδότη θα πρέπει να υποβάλει αίτηση για νέα άδεια εργασίας.

Άδεια εργασίας μετά την αποφοίτηση:

Αυτή είναι μια ανοιχτή άδεια εργασίας που επιτρέπει σε διεθνείς πτυχιούχους να ζουν και να εργάζονται στον Καναδά μετά την αποφοίτησή τους. Διάρκεια έως και τρία χρόνια, η ακριβής διάρκεια της Μεταπτυχιακής Άδειας Εργασίας (PGWP) θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια του μαθήματος/προγράμματος που μελετήσατε.

International Experience Canada (IEC):

Ο Καναδάς έχει υπογράψει διμερείς συμφωνίες με ορισμένες χώρες, οι οποίες επιτρέπουν στους πολίτες αυτών των χωρών να ταξιδεύουν και να εργάζονται στον Καναδά στο πλαίσιο της International Experience Canada (IEC). Οι τρεις κατηγορίες που εμπίπτουν στο IEC είναι:

  1. Εργάσιμη αργία: Υποψήφιοι που εργάζονται για πολλούς εργοδότες χωρίς προσφορά εργασίας, πιθανώς με πολλαπλές τοποθεσίες, με στόχο να μπορούν να κερδίσουν χρήματα για να ταξιδέψουν.
  2. Νέος επαγγελματίας: Εάν οι τρέχουσες προσφορές εργασίας σας στον Καναδά συμβάλλουν στην επαγγελματική σας εξέλιξη, μπορείτε να εργαστείτε για τον ίδιο εργοδότη σε μία τοποθεσία κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στον Καναδά.
  3. International Co-op Internship: Οποιοσδήποτε είναι εγγεγραμμένος σε ίδρυμα μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με έγκυρη προσφορά εργασίας για τοποθέτηση/πρακτική άσκηση στον Καναδά μπορεί να υποβάλει αίτηση για άδεια εργασίας για συγκεκριμένο εργοδότη σε αυτήν την κατηγορία. Αυτό ισχύει επίσης για κάποιον που απαιτείται να ολοκληρώσει πρακτική άσκηση για να ολοκληρώσει τις σπουδές του και θα ήθελε να εργαστεί για τον ίδιο εργοδότη στην ίδια τοποθεσία κατά τη διάρκεια της παραμονής του στον Καναδά.

2. Μελέτη

Εάν θέλετε να σπουδάσετε σε ένα καναδικό ίδρυμα σε ένα πρόγραμμα που διαρκεί περισσότερο από έξι μήνες, πρέπει να έχετε άδεια σπουδών.

Για να υποβάλετε αίτηση για άδεια σπουδών, πρέπει πρώτα να γίνετε δεκτοί σε ένα πρόγραμμα σε καναδικό σχολείο και να δείξετε μια επιστολή αποδοχής από ένα καναδικό σχολείο. Για να σπουδάσετε στον Καναδά, πρέπει επίσης να αποδείξετε ότι έχετε επαρκή κεφάλαια, δεν είστε απαράδεκτοι και σκοπεύετε να φύγετε από τον Καναδά μόλις λήξει η άδειά σας.

Οι σπουδές στον Καναδά είναι επίσης μια καλή επιλογή για υποψηφίους που δεν είναι επί του παρόντος επιλέξιμοι για πρόγραμμα μόνιμης μετανάστευσης. Η συμπλήρωση διαπιστευτηρίων από ένα Designated Learning Institute (DLI) στον Καναδά μπορεί να σας επιτρέψει να υποβάλετε αίτηση για μεταπτυχιακή άδεια εργασίας (PGWP), αποκτώντας πολύτιμη καναδική εργασιακή εμπειρία που μπορεί τελικά να χρησιμοποιηθεί για να υποβάλετε αίτηση για μόνιμη διαμονή.

CAQ:

Όποιος επιθυμεί να σπουδάσει στο Κεμπέκ πρέπει να υποβάλει αίτηση για Πιστοποιητικό Αποδοχής του Κεμπέκ (CAQ) πριν υποβάλει αίτηση για άδεια σπουδών στο σχολείο, εάν βρίσκεται στο Κεμπέκ. Πρέπει να έχετε γίνει δεκτός σε ένα πρόγραμμα για να μπορέσετε να υποβάλετε αίτηση για CAQ.

3. Επισκέπτης

Εάν σκοπεύετε να επισκεφτείτε τον Καναδά, θα χρειαστείτε ένα από τα παρακάτω για να εισέλθετε στη χώρα.

Βίζα Απλής Εισόδου:

Αυτό σας επιτρέπει να επισκεφτείτε τον Καναδά μία φορά, για καθορισμένο χρονικό διάστημα. Αφού φύγετε από τη χώρα, θα χρειαστεί να υποβάλετε εκ νέου αίτηση για νέα βίζα επισκέπτη για να επιστρέψετε, ακόμα κι αν η αρχική σας βίζα μίας εισόδου εξακολουθεί να ισχύει. Μπορείτε να μείνετε στον Καναδά για μέγιστο χρονικό διάστημα 6 μηνών με αυτήν τη βίζα.

Βίζα επισκέπτη πολλαπλών εισόδων:

Αυτή η βίζα επιτρέπει στους επισκέπτες να εισέρχονται και να φεύγουν από τη χώρα για περίοδο έως και 6 μηνών, χωρίς να χρειάζεται να υποβάλλουν εκ νέου αίτηση κάθε φορά. Αυτός ο τύπος βίζας μπορεί να ισχύει για έως και 10 χρόνια. Ακόμα κι αν υποβάλετε αίτηση για βίζα μίας εισόδου, θεωρείστε αυτόματα για βίζα πολλαπλής εισόδου, χάρη στην αλλαγή του νόμου περί μετανάστευσης τον Φεβρουάριο του 2014.

Super Visa:

Η Super Visa μπορεί να εκδοθεί σε γονείς ή παππούδες κάποιου που ήδη ζει στον Καναδά ως πολίτης ή μόνιμος κάτοικος. Πρόκειται για μια βίζα πολλαπλής εισόδου προσωρινής διαμονής παρατεταμένης διαμονής που διαρκεί έως και 10 χρόνια. Επίσης, ο επισκέπτης μπορεί να παραμείνει στον Καναδά για έως και 24 μήνες κατά την αρχική του επίσκεψη, σε αντίθεση με το μέγιστο χρονικό διάστημα έως 6 μηνών για βίζα επισκέπτη μίας και πολλαπλής εισόδου.

Ηλεκτρονική Ταξιδιωτική Άδεια:

Εάν σκοπεύετε να εισέλθετε στον Καναδά, δεν έχετε έγκυρη άδεια σπουδών ή εργασίας και είστε πολίτης χώρας που απαλλάσσεται από την υποχρέωση θεώρησης, πρέπει να υποβάλετε αίτηση για Ηλεκτρονική Ταξιδιωτική Άδεια (ETA) εάν σκοπεύετε να εισέλθετε στον Καναδά αεροπορικώς. Η μόνη εξαίρεση είναι για τους πολίτες των ΗΠΑ, οι οποίοι μπορούν να εισέλθουν στον Καναδά χωρίς ETA, εφόσον ταξιδεύουν με αμερικανικό διαβατήριο.

Μόνιμη κατοικία

Εάν έχετε αποφασίσει ότι θέλετε να μετακομίσετε μόνιμα στον Καναδά, τότε πρέπει να υποβάλετε αίτηση για μόνιμη διαμονή στον Καναδά. Ανεξάρτητα από το ποια από τις ακόλουθες διαδρομές μετανάστευσης θα επιλέξετε, όλες οδηγούν σε μόνιμη κατοικία στον Καναδά.

Μόλις γίνετε μόνιμος κάτοικος Καναδά, θα είστε ελεύθεροι να αναζητήσετε εργασία σε οποιοδήποτε επάγγελμα της επιλογής σας και μπορείτε να υποστηρίξετε έναν σύζυγο, τους γονείς σας ή ακόμα και τον παππού και τη γιαγιά στο μέλλον.

1. Express Entry

Η Express Entry είναι η ταχύτερη και πιο δημοφιλής διαδρομή του Καναδά για μόνιμη κατοικία. Το σύστημα Express Entry διαχειρίζεται τρία κύρια προγράμματα οικονομικής μετανάστευσης: Federal Skilled Workers, Federal Skilled Trades και Canadian Experience Class.

Εάν πληροίτε τα κριτήρια για ένα από τα προγράμματα που διαχειρίζεται η Express Entry, πρέπει να υποβάλετε ένα προφίλ στο pool Express Entry. Μόλις μπείτε στο pool, το προφίλ σας κατατάσσεται σε σχέση με τα προφίλ όλων των άλλων υποψηφίων στο pool. Οι υποψήφιοι που κατατάσσονται στην υψηλότερη θέση στη δεξαμενή λαμβάνουν στη συνέχεια ITA (Invitation to Apply) για μόνιμη κατοικία στον Καναδά.

Οι αιτήσεις που υποβάλλονται μέσω του συστήματος Express Entry μπορούν να διεκπεραιωθούν εντός έξι μηνών.

Ομοσπονδιακό Πρόγραμμα Ειδικευμένων Εργαζομένων:

Εάν έχετε τουλάχιστον ένα έτος εξειδικευμένης εργασιακής εμπειρίας, πληροίτε τις ελάχιστες γλωσσικές απαιτήσεις στα γαλλικά ή τα αγγλικά και κερδίσετε τουλάχιστον 67 από τους 100 βαθμούς στο πλέγμα επιλογής FSW, μπορεί να πληροίτε τις προϋποθέσεις για αίτηση στο Express Entry στο πλαίσιο του Federal Skilled Worker Πρόγραμμα.

Ομοσπονδιακό Πρόγραμμα Skilled Trades:

Εάν έχετε διετή εμπειρία σε ένα επάγγελμα ειδικευμένων, πληροίτε τις ελάχιστες γλωσσικές απαιτήσεις στα γαλλικά ή τα αγγλικά και έχετε είτε καναδικό πιστοποιητικό προσόντων για να ασκήσετε το επάγγελμά σας στον Καναδά ή προσφορά εργασίας στο επαγγελματικό σας επάγγελμα στον Καναδά, μπορεί να πληροίτε τις προϋποθέσεις να υποβάλετε αίτηση στο Express Entry στο πλαίσιο του προγράμματος Federal Skilled Trades.

Κατηγορία Καναδικής Εμπειρίας:

Εάν έχετε εργαστεί για τουλάχιστον ένα χρόνο στον Καναδά με έγκυρη άδεια εργασίας, πληροίτε τις προϋποθέσεις για αυτό το πρόγραμμα και πληροίτε τις ελάχιστες γλωσσικές απαιτήσεις, μπορεί να πληροίτε τις προϋποθέσεις για αίτηση στο Express Entry στο πλαίσιο του Καναδικού μαθήματος Εμπειρίας. Λάβετε υπόψη σας, ωστόσο, ότι το προφίλ σας θα εξακολουθεί να κατατάσσεται σε σχέση με όλους τους άλλους στο pool, ανεξάρτητα από το πρόγραμμα για το οποίο είναι επιλέξιμοι.

2. Επαρχιακό Πρόγραμμα Υποψηφίων (PNP)

Κάθε επαρχία στον Καναδά, εκτός από το Κεμπέκ, λειτουργεί τα δικά της ρεύματα μετανάστευσης, γνωστά ως Επαρχιακά Προγράμματα Υποψηφίων (PNP). Τα κριτήρια επιλεξιμότητας και οι οδηγοί αίτησης ποικίλλουν για κάθε ροή σε κάθε επαρχία.

Ενώ πολλά PNP απαιτούν σύνδεση με την επαρχία για να ισχύσουν, υπάρχουν πολλά προγράμματα για εργαζόμενους στο εξωτερικό που βοηθούν στην ανταπόκριση σε συγκεκριμένα κενά στην αγορά εργασίας ή στα δημογραφικά κενά.

3. Μετανάστευση στο Κεμπέκ

Η επαρχία του Κεμπέκ έχει μεγαλύτερη αυτονομία στις μεταναστευτικές πολιτικές από άλλες επαρχίες του Καναδά.

Όλοι οι αιτούντες προσωρινή ή μόνιμη βίζα που σκοπεύουν να διαμείνουν στην επαρχία του Κεμπέκ πρέπει πρώτα να υποβάλουν αίτηση στην επαρχία για έγκριση πριν υποβάλουν αίτηση στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Κατηγορία εμπειρίας στο Κεμπέκ:

Αυτό το επιταχυνόμενο πρόγραμμα μετανάστευσης στον Καναδά διευθύνεται από την Immigration Quebec και είναι το αντίστοιχο του προγράμματος Canadian Experience Class. Για να πληροίτε τα κριτήρια για το μάθημα εμπειρίας του Κεμπέκ (PEQ), πρέπει να είστε είτε προσωρινός εργαζόμενος είτε διεθνής φοιτητής στο Κεμπέκ.

Εάν είστε προσωρινά εργαζόμενος, πρέπει να έχετε επιλέξιμη άδεια εργασίας και να εργάζεστε για έναν εργοδότη στο Κεμπέκ. Πρέπει επίσης να έχετε τουλάχιστον 12 μήνες εργασιακής εμπειρίας (επίπεδο δεξιοτήτων Ο, Α ή Β) και προχωρημένη-μέση επάρκεια στα γαλλικά.

Εάν είστε διεθνής φοιτητής ή πρόσφατος πτυχιούχος διεθνής φοιτητής, πρέπει να έχετε επιλέξιμο πτυχίο ή να περιμένετε να ολοκληρώσετε το πρόγραμμά σας εντός έξι μηνών και να έχετε προχωρημένη-μέση επάρκεια στα γαλλικά.

Ειδικευμένος εργάτης του Κεμπέκ:

Σε αντίθεση με πολλά άλλα επαρχιακά προγράμματα, το πρόγραμμα Quebec Skilled Worker (QSW) δεν απαιτεί προσφορά εργασίας. Επίσης δεν απαιτεί γνώση της γαλλικής γλώσσας.

Η QSW λειτουργεί σε σύστημα πόντων παρόμοιο με το Express Entry. Οι υποψήφιοι πρέπει πρώτα να πληρούν την απαίτηση ελάχιστης βαθμολογίας στο πλέγμα πόντων QSW για να υποβάλουν ένα προφίλ Arrima.

Στη συνέχεια, το Κεμπέκ πραγματοποιεί τακτικές κληρώσεις όπου καλούν τους υποψήφιους που βρίσκονται στην κορυφή να υποβάλουν αίτηση για μόνιμη επιλογή.

4. Χορηγία

Εάν έχετε σύζυγο ή κοινό ή συζυγικό σύντροφο που είναι μόνιμος κάτοικος Καναδά ή Καναδός πολίτης, τότε δικαιούστε χορηγία συζύγου. Υπάρχουν δύο επιλογές, είτε χορηγία εσωτερικού είτε εξωτερικού. Εάν το άτομο που χορηγείται κατοικεί εκτός του Καναδά, πρόκειται για εξωγενή χορηγία. Εάν κατοικούν εντός του Καναδά, θεωρείται ενδοχώρα. Οι δύο τύποι έχουν γενικά διαφορετικούς αναμενόμενους χρόνους επεξεργασίας.

Οι μόνιμοι κάτοικοι και οι πολίτες του Καναδά μπορούν επίσης να υποστηρίξουν τα εξαρτώμενα παιδιά τους, τους γονείς τους ή τους παππούδες τους για μόνιμη κατοικία στον Καναδά.

Η μετανάστευση στον Καναδά μπορεί να είναι δύσκολη χωρίς βοήθεια και ένας καταρτισμένος δικηγόρος μετανάστευσης μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε όλες τις σωστές επιλογές, ανοίγοντας το δρόμο για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα.

Ξεκίνα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.