Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Home » Διαφορές μεταξύ της καναδικής υπηκοότητας και της μόνιμης κατοικίας

Διαφορές μεταξύ της καναδικής υπηκοότητας και της μόνιμης κατοικίας

Διαφορές μεταξύ της καναδικής υπηκοότητας και της μόνιμης κατοικίας

Η μόνιμη διαμονή αναφέρεται σε ένα άτομο που έχει μεταναστεύσει στον Καναδά και στο οποίο έχει δοθεί καθεστώς μόνιμης διαμονής στον Καναδά. Μόνιμος κάτοικος δεν είναι πολίτης Καναδά, αλλά άλλης χώρας.

Δωρεάν Αξιολόγηση

Πολλοί υποψήφιοι μετανάστες στον Καναδά ενδιαφέρονται να πάρουν την καναδική υπηκοότητα. Αλλά για να μπορέσετε να γίνετε Καναδός πολίτης, πρέπει πρώτα να είστε μόνιμος κάτοικος Καναδά. Στην πραγματικότητα, το τελικό αποτέλεσμα κάθε καναδικού προγράμματος μετανάστευσης (συμπεριλαμβανομένων των επαρχιακών οδών όπως τα PNP ή το Quebec Immigration) είναι η μόνιμη κατοικία στον Καναδά.

Μόλις γίνετε μόνιμος κάτοικος, σας εκδίδεται αυτόματα κάρτα μόνιμης διαμονής (PR). Μια κάρτα PR είναι βασικά το καναδικό αντίστοιχο της πράσινης κάρτας των ΗΠΑ.

Μόλις ένα άτομο γίνει μόνιμος κάτοικος Καναδά, έχει μια σειρά από δικαιώματα όπως:

  1. Πρόσβαση στα ίδια κοινωνικά επιδόματα με οποιονδήποτε Καναδό πολίτη, συμπεριλαμβανομένης της κάλυψης υγειονομικής περίθαλψης.
  2. Το δικαίωμα να ζεις, να εργάζεσαι, να σπουδάζεις οπουδήποτε στον Καναδά.
  3. Προστασία σύμφωνα με την καναδική νομοθεσία και την καναδική νομοθεσία Χάρτης Δικαιωμάτων και Ελευθεριών;
  4. Το δικαίωμα υποβολής αίτησης για καναδική υπηκοότητα.

Οι μόνιμοι κάτοικοι του Καναδά μοιράζονται επίσης πολλές από τις κοινωνικές ευθύνες της καναδικής υπηκοότητας, όπως η πληρωμή φόρων και η τήρηση της καναδικής νομοθεσίας. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πραγματικά μόνο δύο πράγματα που μπορούν να κάνουν οι Καναδοί πολίτες και δεν μπορούν οι μόνιμοι κάτοικοι. Οι μόνιμοι κάτοικοι του Καναδά δεν μπορούν να ψηφίσουν ή να υποβάλουν υποψηφιότητα. Υπάρχουν επίσης ορισμένοι περιορισμοί έναντι των μόνιμων κατοίκων που κατέχουν ορισμένες κυβερνητικές θέσεις που απαιτούν άδεια ασφαλείας υψηλού επιπέδου.

Οι μόνιμοι κάτοικοι του Καναδά δεν λαμβάνουν καναδικό διαβατήριο. Εάν οι μόνιμοι κάτοικοι θέλουν να ταξιδέψουν εκτός της χώρας, μπορούν να το πράξουν με έγκυρη κάρτα PR ή σε Ταξιδιωτικό Έγγραφο Μόνιμου Κατοίκου (PRTD) και το διαβατήριό τους από τη χώρα υπηκοότητάς τους.

Οι κάρτες PR έχουν περίοδο ισχύος, επομένως πρέπει να ανανεώνονται τακτικά. Ωστόσο, δεν χάνετε αυτόματα την ιδιότητα του μόνιμου κατοίκου εάν λήξει η κάρτα PR σας. Για να διατηρήσετε το καθεστώς του μόνιμου κατοίκου σας, πρέπει να πληροίτε ορισμένες προϋποθέσεις διαμονής.

Ως μόνιμος κάτοικος, μπορείτε να ζήσετε εκτός Καναδά. Ωστόσο, πρέπει να ζήσετε στον Καναδά για τουλάχιστον δύο χρόνια σε μια πενταετία. Εάν ζείτε εκτός Καναδά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μπορεί να χάσετε την κατάστασή σας. Εξαιρέσεις υπάρχουν όμως. Για παράδειγμα, ο χρόνος που δαπανάται εκτός Καναδά ενώ συνοδεύει έναν σύζυγο ή σύντροφο κοινού δικαίου ή γονέα που είναι Καναδός πολίτης μπορεί να συνυπολογιστεί στην άδεια διαμονής. Μπορείτε επίσης να μετρήσετε τον χρόνο που δαπανήσατε στο εξωτερικό εάν σας ανατεθεί σε μια θέση εκτός Καναδά από μια καναδική επιχείρηση.

Ακόμα κι αν δεν πληροίτε τις απαιτήσεις διαμονής, δεν χάνετε αυτόματα το καθεστώς μόνιμης διαμονής. Μπορείτε να χάσετε την κατάστασή σας μόνο εάν περάσετε από μια επίσημη διαδικασία.

ΚΑΝΑΔΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ

Λοιπόν, ποια είναι η διαφορά μεταξύ μόνιμης διαμονής και καναδικής υπηκοότητας; Η βασική διαφορά είναι ότι για να γίνει κάποιος πολίτης, πρέπει πρώτα να γίνει μόνιμος κάτοικος.

Οι μόνιμοι κάτοικοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση για ιθαγένεια αφού πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις διαμονής. Ως πολιτογραφημένος πολίτης του Καναδά, μπορούν να υποβάλουν αίτηση για καναδικό διαβατήριο και μπορούν να συμμετέχουν ελεύθερα στην καναδική πολιτική. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν απολύτως διαφορές μεταξύ πολιτογραφημένων πολιτών και πολιτών που γεννήθηκαν στον Καναδά.

Εκτός από την ικανότητα συμμετοχής στην καναδική πολιτική, η πιο σημαντική διαφορά μεταξύ μόνιμης διαμονής και υπηκοότητας είναι ότι η μόνιμη διαμονή πρέπει να διατηρηθεί. Αφού είστε Καναδός πολίτης, δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα για να διατηρήσετε την υπηκοότητά σας. Μπορείτε να χάσετε την καναδική υπηκοότητα μόνο εάν επιλέξετε να την αποποιηθείτε.

ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ:

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη μόνιμη διαμονή ή την καναδική υπηκοότητα, επικοινωνήστε με έναν ειδικευμένο δικηγόρο μετανάστευσης στο Canadim. Η μετανάστευση στον Καναδά μπορεί να είναι δύσκολη χωρίς βοήθεια και ένας καταρτισμένος δικηγόρος μετανάστευσης μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε όλες τις σωστές επιλογές, ανοίγοντας το δρόμο για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα!

Ξεκίνα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.